Novosti

[KNJIGA] Ljekovita moć sobnog bilja, Fran Bailey - In: BLOG

In : BLOG Comments : 0 Author : imagadmin Date : 29 tra. 2020
dee-copper-and-wild-fnctVhgg25s-unsplash

Zahvaljujući kombinaciji neznanja i nedovoljnog truda (ili pretjeranog truda u krivom smjeru..?), do sada sam uspjela “ubiti” gotovo sve biljke u našem stanu. Nije to činjenica kojom se ponosim, ali nužno je da je navedem, pa čak i istaknem.
Kako bih napokon pokušala zazeleniti naš životni prostor, instiktivno sam na Planetopijinom newsletteru kliknula KUPI kada su nedavno predstavili novu knjigu u svojoj ponudi.
Radi se o knjizi pod nazivom “Ljekovita moć sobnog bilja – superbiljke koje uzvraćaju ljubav” autorice Fran Bailey.

Ljubav se rodila odmah pri pogledu na sadržaj, koji je podijeljen na naslove tipa “Biljke koje smiruju i opuštaju”, “Biljke za dobar san”, “Biljke koje donose radost i sreću” .. “Kako birati biljke?”.. “Deset biljaka koje je lako njegovati”.. Shvatila sam da bismo ova knjiga i ja mogle postati najbolje prijateljice.
Kratki i jasni tekstovi, jasne upute.

I, što sam naučila u prvom listanju knjige..?

Pa, npr, da je aloe vera gotovo neuništiva ljekovita biljka, koja se rijetko zalijeva jer vodu zadržava u svojim debelim, sočnim listovima. Također, da će biti zadovoljna ako je držim na sunčanom mjestu na prozorskoj dasci i ako ju zanemarujem.
Da li je potrebno reći da sam uspjela učiniti da mi aloe vera istrune..?
Neuništivost u mojoj kući dobiva sasvim poseban dojam.

Friška odluka? Aloe vera i ja krećemo ispočetka. Na popisu novih par biljkica s kojima želim osjetiti tu ljubav koju biljke uzvraćaju upravo se nalazi ova čudotvorka.

Sljedeća na popisu je Sanseverija, koju u našim krajevima zovu i – svekrvin jezik.
Jaka kao čelik, praktički neuništiva ( poznato? :)) Sporo raste, hrani se nemarom i trajati će godinama ako je ne budete previše zalijevali – kaže Fran. Draga moja, dobro mi došla!

U raznim situacijama pokazalo se da sam osoba koja NE SMIJE pretjerivati – sa preuzetim zadacima, sa količinom obveza, sa količinom biljaka o kojima brinem.
Zato, treća ljepotica na ovom popisu jest Crassula, odnosno Crassula ovata – Japansko drvo novca. Posebice zbog zadnje rečenice u opisu ove biljke u knjizi: Iako bogatstvo nije jednako sreći, i malo ulaganja u ovu biljku višestruko će vam se isplatiti.

Autorica pri kraju knjige daje preporuke i za Instagram profile koji je nadahnjuju i koji su dobri vodiči za brigu o biljkama.

I na samom kraju, stoji još i rečenica koja me dodatno osvojila:

Naučite se brinuti o kućnim biljkama i dopustite im da se zauzvrat i one brinu za vas.

Good enough for me to start!

Foto: Unsplash

[TEMA] Samosabotaža

Prijava na newsletter