Novosti

[TEMA] Na što možemo utjecati? - In: BLOG, News

In : BLOG, News Comments : 0 Author : imagadmin Date : 02 lis. 2020
amariei-mihai-IccZ_e4Tci0-unsplash

Ova godina napravila je sve što je mogla da nas izbaci iz rutine odnosno naše sigurne zone. Kao horoskopski bik kojeg karakterizira želja za stabilnim, sigurnim i predvidljivim okruženjem mogu reći da je moja prva reakcija bila – otpor. Otpor prema smanjenim prihodima, otpor prema osjećaju straha, otpor prema “utješnim riječima”, otpor prema poslu, otpor prema svemu što nije izazivalo ugodu, pa čak i što mi nije do neke mjere podilazilo. No, dan po dan, tjedan po tjedan, mjesec po mjesec – shvatila sam da je ovo za mene godina učenja. I zahvalna sam joj na tome.

Prije svega, naučila me da sada imam ono što sam uvijek kukala da nemam – vrijeme. I da to vrijeme moram iskoristiti najbolje što mogu. Odnosno – najpametnije. Shvatila sam da na mnogo toga ne mogu utjecati, ali s druge strane – na mnogo toga mogu.

Na što možemo utjecati?

 

Kombinacija terapija na koje sam krenula + nove knjige i online sadržaji koje sam otkrila otvorili su mi jedan potpuno novi svijet. Doslovno sam se probudila. Iz nekog svog “stoljetnog” odnosno 30+ godina dugog sna.

I, što sam zaključila?

1.Sve, ali baš sve ovisi o meni – da li ostajem duže na poslu, da li dajem drugima da me iskorištavaju, da li se nerviram u prometu, da li se “zdravo” hranim, da li se dovoljno krećem, kome poklanjam svoje vrijeme i općenito – kako provodim svoje dane. Odnosno, ni u čemu ne mogu krivicu prebacivati na druge ljude – jer je uvijek do mene kako ću se postaviti i kako ću odabrati. Najbolja usporedba koju sam nedavno pročitala na ovu temu jest – uvijek, u svakoj situaciji (pa tako i u cijelom životu) možemo se ponašati kao u igri s kartama – karte koje su nam podijeljene ne možemo birati, možemo samo izabrati svoje postupke odnosno možemo odigrati s tim kartama najbolje što znamo. Svaki naš potez sukus je naših dotadašnjih iskustava – ali svaki taj potez možemo donijeti samo mi sami. Nitko drugi ne može odigrati pravi potez umjesto nas. Nitko drugi neće gubiti živce zbog krivih odluka i odabranih smjerova. A nema smisla očajavati kad ih napravimo. Uvijek će doći red na neke druge karte i neki novi krug – a tada je bitno zapamtiti baš to – da sve ovisi o tome koju ćemo igru odabrati.

2. Uvijek trebam dati sve od sebe, neovisno o ishodu – i trenirati nevezanost… ne vezati se za uspjeh/neuspjeh, ne vezati se za vrijednost, ne vezati se za vanjske faktore .. baš kao strijelac kada uperi svoju strijelu u metu – skoncentirati se, ciljati, ispucati.. i prepustiti da djeluje vjetar, kiša, sunce, Svemir .. Činjenica je da je ponekad stvarno teško davati sve od sebe kada je ishod konstantno negativan. Teško je pronaći motivaciju. Ali zapravo, ove godine sam naučila da ni ne trebam imati motivacije za nadprosječno obavljanje zadataka baš cijelo vrijeme. Sasvim je OK da imam periode kada je sve što mogu dati od sebe – da skoncentrirano pročitam nekoliko stranica knjige, da maksimalno dobro skuham ručak i da se najbolje moguće naspavam. Dati sve od sebe za mene sada znači i dati sve od sebe da u svoje jutarnje odluke uključim da ću toga dana zadržati svoj mir, da ću ga čuvati i njegovati od trenutka kada napustim kuću do trenutka kada se vratim u svoje sigurno gnijezdo.

3.Bitno je stvoriti sitne, dobre navike i držati ih se – ja sam osoba koja voli kontrolu. Fakat ju volim. Ali nisam baš presretna s tom činjenicom. Potres u Zagrebu mi je dokazao kako je kontrolu nemoguće zadržati. I kako je zapravo puno bolje biti prilagodljiv, opušten i ne gledati daleko u budućnost – jer realno, nemamo pojma što nas čeka sutra..nemamo pojma niti što će se dogoditi sljedeće minute. No, dok eto tako volim kontrolu, u samokontroli nisam takav odlikaš. Rekla bih da je to više povezano uz ljubav prema sebi. A ta ljubav..baš ona se kreće baby koracima. Pa dok treniram nevezanost, treniram i dosljednost. Skinula sam aplikaciju Repeat Habit Tracker i svaki dan stavljam kvačice : popila “limun vodu” – check!, pročitala minimalno 5 stranica knjige – check!, meditirala barem 5 minuta – check!, napravila minimalno 7.500 koraka taj dan – check! …eh sad.. naravno da ne označim sve svaki dan..ne bih to bila ja da sam baš taaaako dobra prema sebi. Ali, trudim se, guram samu sebe u pravom smjeru.

Jedna od najboljih navika i odluka koje sam uvela jest odlazak u šumu/na “brdo” jednom tjedno – vikendom. Najčešće je to odlazak na neku od staza Medvednice, ali dolaskom jeseni te će se staze proširiti. Dugo se već borim s kondicijom – odustala sam od trčanja, prerijetko sam išla planinariti, više sam se vozila u autu nego hodala.. – i onda se čudim kako je moguće da brojke na vagi pokazuju preko 80. Najbolji dokaz da baby steps i dosljednost upravo je to moje planinarenje. Pomaci su sitni, ali za mene itekako vidljivi. Najljepše u svemu tome jest moje unutarnje zadovoljstvo i sreća što to činim baš sama za sebe.

Ako imam vremena – vrijeme je da se primim učenja! – početkom ove godine završila sam jednu edukaciju koju sam dugo željela. Da bih u potpunosti mogla iskoristiti njen potencijal, morala sam položiti ispit. Prijavila sam ispit za ožujak, mijenjala datum dva puta – i onda je došao lock down. Spas..ili isprika za prokrastinacijom…? Ovo drugo. U svibnju i lipnju sam neuspješno pokušala prijaviti ispit za lipanj/srpanj i onda je došao kolovoz – kada se ispiti ne održavaju. O, happy month! Umjesto da cijelo to vrijeme lagano učim i iskoristim svoje vrijeme – ja nisam ni pogledala materijale… Sve dok na godišnjem nisam opet dobila višak vremena i shvatila da je VEĆ kolovoz i da je krajnje vrijeme da se primim učenja. To make the long story short – danas sam dobila mail da sam položila ispit :))  Ono što mi je to iskustvo dodatno dalo, jest svjesnost o tome koliko je znanje zaista važno i koliko je bolje svoje vrijeme utrošiti na učenje nego na gledanje Netflixa..na primjer 😀

 

[TEMA] Perfekcionizam & odgađanje [TEMA] Vježbanje motivacije - kreiraj svoju anti-viziju života

Prijava na newsletter