Novosti

[TEMA] Samosabotaža - In: BLOG

In : BLOG Comments : 0 Author : imagadmin Date : 13 svi. 2020
danielle-macinnes-IuLgi9PWETU-unsplash

Kao i mnoge druge riječi – i ova na engleskom zvuči “bolje” – self-sabotage. Zvuči kao pjesma Beasty boysa, na koju se možeš raščagati i zaboraviti na njeno pravo značenje.

Pohvaliti ću se, prepoznala sam se kao ambasador te riječi u vlastitom životu. Uložila sam višegodišnji trud da se dovedem do stanja u kojem sam sad – potpuno svjesna da se sabotiram na više razina – u pogledu poslovnog uspjeha, u pogledu fizičkog izgleda, u pogledu razvijanja dobrih navika. Možda bi nekim mojim prijateljima ovo izgledalo jako čudno, no ja zaista gotovo svaki dan vodim bitke sa sobom – nikad nisam zadovoljna.

Cijela situacija povezana s globalnom pandemijom, potresom u Zagrebu i žestokim otriježnjenjem od “mojih planova” koji su pali u vodu zbog recesije koja je došla preko noći (a neće završiti samo tako) doveli su me u situaciju da nemam drugog izbora nego napokon se baviti – sama sobom. Meni je ova “prisilna pauza” zapravo došla kao melem na ranu. Dobila sam priliku razmisliti o svemu gdje sam išla protiv sebe – previše se davala drugima (privatno i poslovno), odgađala aktivnosti koje mi gode i kojima bi se trebala baviti svakodnevno kako bih napredovala, trpala previše aktivnosti na svoja leđa i površno ih završavala samo da se riješim stresa od opterećenja isl.. (mogla bih nabrajati još, ali tko bi to čitao :))

Upravo potres u Zagrebu napravio je nezamislivo, a tako potrebno – rastavila sam se na “proste faktore” i krenula se graditi ispočetka, usprkos ogromnom strahu – dan po dan.

Nuspojava koja je dosta utjecala na otkrivanje nekih zdravih potreba bila je – nesanica. Shvatila sam da pasivnost nije opcija za mene – moj “odmor” mora biti aktivan, inače neću oka sklopiti.

No, to je sve priča za sebe..  danas želim podijeliti jednu dobru naviku koja nema veze sa fizičkom aktivnošću – radi se o odluci da svaki ili svaki drugi dan pogledam jedan video tutorial na platformi Skillshare. Radi se o edukativnoj platformi na kojoj razni ljudi dijele svoja znanja i vještine, a najviše u pogledu kreativnosti i produktivnosti. Odnosno, sve video radionice dijele se na tri “poglavlja” – CREATE, BUILD i THRIVE.

Zanimljivi detalj vezan uz moju odluku upravo je taj da sam se prvi puta na platformu registrirala u siječnju ove godine i do ožujka potrošila svoj trial period, a da sam pogledala u tom periodu ravno 1 video. Ja bih rekla – tipičan primjer samosabotaže i ne korištenja dobrih prilika.

Kada je došlo vrijeme da odlučim hoću li produžiti svoje članstvo i za to platiti 100 dolara (za period od godine dana) ili ću i od toga odustati (kao od mnogih drugih stvari – a to je tek tema za sebe), odlučila sam da, usprkos tome što nemam luksuz tih novaca trenutno – ja to moram učiniti, za sebe.

I tako eto već mjesec dana imam plaćeni account na platformi i pogledala sam zasad 4 video radionice. Zadala sam sama sebi zadatak da barem 2 puta tjedno pogledam po jedan tutorial. Ako znamo dobro računati, zasad se toga ne pridržavam, ali jučer kao da sam ipak imala mali trenutak prosvjetljenja, pa se nadam da ću ustrajati u snazi volje.

Kako bih dodatno ispoštovala svoju odluku sebi, odlučila sam ovdje bilježiti svoje lessons learned. Pročitao ih netko drugi ili ne, manje je važno. Važno je da koristim svoj poklon sebi.

Foto:Unsplash

[KNJIGA] Ljekovita moć sobnog bilja, Fran Bailey [TEMA] Perfekcionizam & odgađanje

Prijava na newsletter