Novosti

[TEMA] Vježbanje motivacije – kreiraj svoju anti-viziju života - In: BLOG

In : BLOG Comments : 0 Author : imagadmin Date : 23 lis. 2020
julian-zett-HknYZUh78qQ-unsplash

Motivacija..ta nepresušna tema i osjećaj koji dolazi u naletima – kad ga trebaš, nema ga i onda se probudiš jedno jutro – sunce jače grije, čuješ ptičji pjev kroz prozor, otvoriš ulazna vrata i vidiš nekog čovjeka kako joggira ranom zorom pa pomisliš – to bih mogla biti ja! (a onda ostaneš doma uz kavu, novine i pahuljice u piđami i čvrsto odlučiš da krećeš od ponedjeljka ;))

Uvijek sam bila visokomotivirana za posao – davala sam 150% sebe, ostajala duže na poslu, radila više paralelnih projekata, volontirala, dijelila svoje znanje i iskustvo.. i onda sam shvatila da me sve to uopće ne čini sretnom.

Zašto?

Jer sam u potpunosti zaboravila motivirati sebe da budem bolja verzija sebe.

Skupila sam nešto kilograma viška i produbila svoje nezadovoljstvo izgledom, preskakala sam i trčanje i planinarenje i yoga classove (o grupnim treninzima boksa, pilatesa isl da ni ne govorim..), nisam se bavila svojim kreativnim hobijima, nisam se zdravo hranila, nisam dovoljno pazila na svoje zdravlje..zarađeni novac sam trošila da bih popunila praznine uzorkovane nezadovoljstvom umjesto da sam ga gledala kao investiciju u svoje bolje sutra.

I onda je stigla ova godina i izbacila sve moje greške pred mene. Ili kako bi se reklo : “in your face!”

Kao da sam se našla na teniskom terenu, potpuno nesvjesna i nezaštićena – a ispred mene se odjednom pokrenuo onaj aparat koji ispucava teniske loptice. Loptica za lopticom krenula je velikom brzinom letjeti prema meni, a ja sam nakon nekoliko udaraca samo mogla – skolupčati se i plakati kako je sudbina crna i teška.

Ali i to plakanje ima svoj rok trajanja. Postoji taj jedan dobar impuls inata koji se javi i koji viče iz moje unutrašnjosti – “E sad je dosta! Nema više samosažaljenja, nema više očajavanja! Primimo se posla!”

I onda sam spremna krenuti koristiti alate koji su mi cijelo vrijeme bili dostupni, a ja sam se igrala odgađanja.

Evo prilike za jednu super vježbu koja čovjeka može natjerati da razmisli o životu i motivira se da ga krene mijenjati – a pronašla sam je naravno na Skillshare platformi koju sve više koristim za inspiraciju i učenje:

KREIRAJ SVOJU “ANTI – VIZIJU”

 

 

Što je to “anti-vizija”…?

Ukratko, to je ona slika koju NE ŽELIM vidjeti kao ishod – bilo svog života ili pojedinog događaja u životu (npr “anti-vizija” novopokrenutog posla). To je ona slika koja će zapravo osvijetliti sve slabe točke trenutne ili buduće situacije i natjerati me da ih izbjegnem.

Važna napomena jest da u tu “anti-viziju” ne pišemo stvari poput – moja obitelj će biti u lošim odnosima, mogla bih dobiti otkaz na poslu, mogli bi me izbaciti iz stana.. To nije smjer u kojem trebamo razmišljati.

Na samom početku je potrebno postaviti si pitanje:

Kako mogu osigurati da u periodu od 5 godina koje su ispred mene učinim sebe iznimno nesretnom i neuspješnom osobom?

(da, dobro ste pročitali pitanje)

Kako bih i sama bolje shvatila o čemu se radi odnosno koji je benefit ove vježbe, prihvatila sam izazov i kreirala “anti-viziju” svog života.

Cura koja je kreirala ovaj video, dala je na izbor da li će se forma za kreiranje anti-vizije temeljiti na napisanoj priči, natuknicama, crtežu.. što god bolje leži svakoj osobi koja se odvaži na vježbu.

Meni najbolje leže – natuknice. Kratko, jasno, istaknuto.

So, here it goes:

  1. Za 5 godina nisam pronašla svoju strast u poslu, nisam našla svoj put i nisam ništa poduzela da ga nađem.
  2. Za 5 godina i dalje nisam zadovoljna svojim izgledom – nisam se počela aktivno baviti svojim izgledom, prehranom i zdravljem.
  3. Za 5 godina još uvijek nemam djecu i to me čini nezadovoljnom i neispunjenom.
  4. Za 5 godina sam i dalje nepromišljena sa svojim financijama – nisam uštedjela koliko sam htjela i stalno sam na rubu.
  5. Za 5 godina nisam radila na svom osobnom razvoju, nego sam i dalje nakupljala strahove i frustracije.

Eto, to je to. I dovoljno je!

Kada ovako pročitam tih 5 točaka, zaista se zapitam i prestrašim da to stvarno može biti realni ishod. A svi znamo da je strah najbolji motivator.

Naravno, poznavajući samu sebe, sigurno ću kiksati po putu..vrtiti se u krug, odustajati i ponovno kretati.. ali zaista bih napokon voljela barem dio stvari s popisa prekrižiti i reći – uspjela sam. Usprkos samoj sebi, uspjela sam.

Izborila sam se za sebe. Kroz kreiranje svoje anti-vizije kreirala sam svoju viziju. I na kraju sam je i ostvarila.

Držite mi fige.

I pokušajte ovo kod kuće 😉

[TEMA] Na što možemo utjecati? Da li je nešto osobno zaista osobno?

Prijava na newsletter