Novosti

Uskrs, Easter, Pâques, Pasqua, Ostern .. i kakve veze grane imaju s njim :) - In: Novosti

In : Novosti Comments : 0 Author : imagadmin Date : 30 ožu. 2019
Easter Bunny

Svi volimo obilježavati neke dane koji su nam važni – neovisno o tome da li nas vežu uz neki vjerski blagdan ili uz neko drugo vjerovanje. Uskrs je, složiti ćete se, prije svega važan vjernicima kao najveći kršćanski blagdan, no s druge strane, blagdani su nam važni i zato jer nas povezuju s našim prijateljima, obitelji, voljenim osobama neovisno o tome koje su vjere, spola, boje kože ili stavova. Jedna od najljepših karakteristika blagdana upravo je – zajedništvo. Ili kako pjesmica kaže – kad se male ruke slože, sve se može 🙂

I tu nema zapravo razlike – živjeli mi u Lijepoj našoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj ili na skroz drugom kontinentu – ljudi se vole okupiti oko stola, bilo zbog hrane, priča ili kreativnog rada.

Često toga nismo ni svjesni, ali umjetnost je nešto što se provlači kroz svaki dio našeg života. Umjetnost je balansirati između gomile obaveza i dovesti ih u ravnotežu; umjetnost je pripremiti super jelo i razveseliti sebe i svoje ukućane s njim; umjetnost je u slušanju glazbe dok se vozimo na posao ili neki drugi dogovor ili u čitanju neke knjige koja će nas zabaviti i opustiti… umjetnost je željeti živjeti u lijepom prostoru, osjećati se dobro i veselo, ispuniti svoju dušu stvarima koje nas raduju.

Tradicija uskršnjih običaja redovno uključuje umjetnost u bojanju pisanica, ukrašavanju doma ili pjevanju uskršnjih pjesama.

Kad se uz umjetnost u cijelu priču uključi i igra, rijetko tko neće biti zainteresiran za sudjelovanje. Kao klinka, najviše sam se veselila što smo brat i ja za doručkom na Uskrs pripremali strategije čije jaje će biti pobjednik u igri “tuckanja” 🙂

Wikipedia kaže – Djeca se za Uskrs igraju igrama u koje su uključene pisanice poput: tuckanja pisanicama, gađanja pisanica kovanicama, traženja sakrivenih pisanica po kući ili u travi izvan kuće i sl. U igri tuckanja jajima, uzme se svoje jaje i izabere se protivnika. Jaja se jedno u drugo tuckaju vrhovima, a pobjednik je onaj čije jaje ostane čitavo i on nastavlja igru. Pisanica pobjednica je ona, koja ostane čitava nakon cijelog kruga tuckanja.

E, pa mi smo igru zaista shvaćali ozbiljno. Gledalo se na koju stranu okrenuti jaje, na koji dio protivnikovog jajeta lupiti i kako. Moram priznati, kao mlađe sestra, redovno sam bila gubitnik. Možda mi nisu bili poznati zakoni biologije, kemije i fizike, pa sam naivno kretala u igru s najboljim namjerama. Vremena su se naravno promijenila i s godinama, dan danas, nisam više tako lagani protivnik i jako me veseli činjenica da je ovo tradicija od koje nikako ne želimo odustajati.

Mama je, s druge strane, više vremena posvećivala pripremanju hrane i ukrašavanju doma. Ona me naučila da nikad ne možeš imati dovoljno dekoracija za dom i da je dobro iz godine u godinu mijenjati setove dekoracija, čisto kako bismo “začinili” izgled doma. Ona me prva vodila u park da izaberemo najljepše grane na koje ćemo viješati ukrasne pisanice i ptićice, vezati mašnice i učvršćivati na grane malene zečiće.

I danas sam zadržala taj običaj – veseli me potraga za skladnim granama koje bojam u bijelu ili pastelne boje te skupljanje ili izrada raznih sitnica koje će upotpuniti grančice.

Možda je baš to razlog što smo se mi curke iz Prostora imaginacije dogovorile da ćemo uskršnje radionice posvetiti upravo pronalasku i ukrašavanju grana. Čini se kao jednostavan zadatak, ali zahtjeva vrijeme, maštu, kreativnost i malo spretnosti. Više od svega toga, stavlja naglasak na to važno zajedništvo. Želimo da mame/tate, djedovi/bake povedu svoju djecu/unuke i dođu zajedno na naše radionice. Da odvoje, rezerviraju i posvete to vrijeme za zajednički kreativni rad.

Toliko nam brzo vrijeme prolazi, možda je vrijeme da malo zastanemo i uživamo, na način da učimo jedni od drugih – učimo i stvaramo – zajedno 🙂

Prijavite se putem naše mail adrese – mi@prostor-imaginacije.hr 

Od rođendana do rođendana..vrijeme je za super rođendan :)

Prijava na newsletter